Xilxes

Xilxes

Chilches/Xilxes és una xicoteta població del litoral castellonenc que ha viscut en els últims anys un gran desenrotllament de la seua infraestructura turística. La població permet disfrutar d'unes platges tranquil·les d'arena fina, practicar esports nàutics com el planxa de vela o el catamarà, realitzar senderisme en el seu entorn natural de la Marjalería, que compta amb nombroses espècies protegides, i disfrutar d'una excel·lent gastronomia típica mediterrània beneficiada pels productes de l'horta local.

Platges

El passeig marítim de Chilches/Xilxes, de característiques avantguardistes, acompanya a les seues dos platges: El Cerezo i Els Cases. La primera platja, d'arena fina i en el seu límit sud de birles i cantells, és considerada òptima per al busseig. La segona, d'arena suau i fina, preferida pels que agraden de l’activitat i els jocs, ens sorprén amb les velesdel planxa de vela i del catamarà o bé amb les ondulacions que deixen les motos aquàtiques sobre l’aigua. Finalment, el passeig marítim, que compta amb un quilòmetre i mig de zona de vianants, deixa a un costat la seua trajectòria paral·lela i allarga un braç cap al mar on s'ha adaptat un mirador de 100 metres de llarg amb banc circular que permet observar la immensitat del Mediterrani.

Al llarg del passeig, criden l'atenció alguns monuments, l'àncora i el pescador situats en la plaça de l'Armada Espanyola, i en especial, la zona verda d'El Palmerar situada al final de la Platja d'El Cerezo. El Cerezo i Els Cases, dos de les platges de Chilches/Xilxes guardonades amb Bandera Blava, les ISO 9001 (a la qualitat) i 14001 (al respecte del medi ambient) que reconeixen els accessos per a discapacitats de què disposen i la neteja diària que reben. En elles s'organitzen diferents activitats físiques com aeròbic, campionats esportius, etc. No obstant això, també és possible jugar lliurement partits en les porteries de futbol platja o practicar volei platja. A més, la tranquil·litat de l'arbratge dels Cases acull activitats variades per a tots els públics

Gastronomia

La gastronomia local es basa en la cuina mediterrània, on els arrossos cobren un protagonisme especial junt amb el peix i el marisc, encara que no són de desdenyar els plats elaborats amb carns. Els plats més coneguts són la paella valenciana i la de marisc, l'arròs caldos, arròs negre, i arròs amb fesols i naps. També es preparen altres plats mediterranis com la fideuà, i productes de pastisseria com els cocs de tomaca o escudellada i els pastissos de glòria o de moniato.

Nucli urbà

A Chilches/Xilxes poden visitar-se amb tranquil·litat els carrers de vianants de l'Església, Arbelló i la plaça Alfons XIII. Un altre lloc recomanat és la plaça del Santíssim Crist del Jonc en la que es troben bells jardins distribuïts en dos cercles concèntrics de major a menor grandària; en el menor es troba una encantadora pèrgola amb sostre de fusta. El lloc més emblemàtic és la plaça d'Espanya, on s'ubiquen l'ajuntament, l'església parroquial dedicada a l'Asunción de María (finals s.XVII); en el seu origen d'estil barroc i neoclàssic, però que ha patit diferents reformes al llarg del temps, l'última en 2005. La plaça d'Espanya reunix els elements més representatius de la història de la població. És per això que s'estan duent a terme diferents reformes per a millorar.

› Xilxes

Imatges

EuroPilota 2010 - Xilxes EuroPilota 2010 - Xilxes EuroPilota 2010 - Xilxes EuroPilota 2010 - Xilxes EuroPilota 2010 - Xilxes