Paterna

Paterna

Des de fa ja huit anys, l'Ajuntament de Paterna va posar a disposició de tots els ciutadans la nova oficina de Turisme. El personal d'esta oficina oferix visites guiades pels monuments i museus de la Vila. Així, doncs, qualsevol interessat podrà sol·licitar cita amb el guia turístic municipal que els acompanyarà en una visita per la ciutat. Es tracta d'un servici totalment gratuït.

El recorregut habitual per a conéixer bé Paterna sol ser La Torre, el Calvari amb la seua galeria subterrània, el museu de la Ceràmica i l'Espai Cultural Coves del Batà. Estos servicis són gratuïts.

La Torre

Un dels símbols més emblemàtics de la Vila, la Torre de Paterna compta amb uns orígens no aclarits del tot. Mentres diverses teories la documenten en l'època romana, la majoria dels estudis coincidixen hui que va ser alçada en període islàmic, amb algunes influències mudèjars. Un socarrat trobat en el cementeri musulmà, dóna notícia, escrita en àrab, de la seua construcció.

El Palau

El Palau dels comtes de la Vila Paterna, en la plaça de l'Enginyer Castells, és un edifici d'estil neoclàssic. Des de la seua construcció la que fóra residència dels comtes de Vila Paterna ha sigut utilitzada amb diversos fins: escola i habitacions de mestres; alberg de pobres i hospital de guerra en 1921, any en què es va dur a terme una important reforma. Una orde ministerial, de data 11 de maig de 1976, va declarar la seua part davantera monument historicoartístic local. L'Ajuntament ho vaadquirir en 1983 i inicia la seua rehabilitació. A partir de 1987 es dedica a sala d'exposicions, fins que, després de les corresponents obres, en 1990 es convertiria en nova seu de la corporació local, conservant en les seues dependències peces representatives de la ceràmica de Paterna, així com quadres i escultures pertanyents a la col·lecció municipal d'art contemporani.

El museu de la Ceràmica

L'antiga Casa Consistorial , que alberga el museu en el seu primer pis, és un edifici de dos plantes. En la planta baixa es van ubicar els vestíbuls, l'habitació del secretari i la de l'alguatzil junt amb la presó, així com l'oficina de recaptació; actualment està ocupada per dependències municipals, el magatzem i el taller de restauració del museu. Una escala permet l'accés al que antany van ser oficines administratives i saló de sessions, espai que ocupa el propi Museu de Ceràmica i una sala d'exposicions. Un pati central facilita la ventilació i l'entrada de llum natural. En la fatxada principal, sobre la porta, el balcó del saló de sessions, amb finestres a un costat i a l'altre.

El calvari

Enfront del Palau dels comtes de Vila Paterna, es troba el Calvari, en la zona sobre la qual s'alçava la residència dels senyors de Paterna. Era, per tant, un lloc privilegiat, des del qual s'exercix una visió àmplia sobre el riu Túria, horta de Paterna i llocs circumdants, fins a la capital valenciana.

Les coves del Batà

L'Espai Cultural Coves del Batà és un referent clau de la història de molts veïns de la ciutat de Paterna. Està format per huit coves-vivenda que van ser adquirides i rehabilitades per l'Ajuntament per a recuperar, preservar i difondre esta forma d'hàbitat característic de Paterna i, d'altra banda, oferir als ciutadans un lloc de trobada amb la seua història i tradicions. Les huit coves, interconnectades, ocupen una superficie d'uns 450 metres quadrats.

Gran Teatre Antonio Ferrandis

El teatre va ser inaugurat al febrer del 2000 sent retolat amb el nom de l'universal actor de Paterna Antonio Ferrandis. L'aforament de la sala és de 599 espectadors. La superfície total de la sala és d'uns 388 metres quadrats. La trapa de l'orquestra previst té una superfície de 56 metres quadrats adequada per a albergar uns 50 músics. L'escenari té unes dimensions de 21m. d'ample per 12 m. de fons. També té tres sales per a usos complementaris, com a exposicions, recepcions, assajos...

Teatre Capri

El teatre va ser inaugurat en 1924 com el Teatre de la Unió", conegut popularment com "Teatre del Batà" en referència al carrer de la seua ubicació. En 1998, es presenta un nou projecte pel qual es va adequar el recinte per a espais d'usos múltiples com a reunions, balls, assajos i representacions teatrals. Finalment l'edifici es va inaugurar al febrer del 2000 a fi d'oferir a tots els visitants una proposta cultural d'acord amb les demandes socials i culturals del nou mil·lenni.

Les Festes Patronals

Les festes patronals de Paterna se celebren sempre en l'última quinzena del mes d'agost, en honor al Crist de la Fe i Sant Vicent Ferrer. Durant estos díes, les desfilades, el foc i la pólvora són els protagonistes de la festa, destacant les filaes de Moros i Cristians, els castells de focs artificials i mascletaes i les cercaviles de coets. La Cordà, se celebra l'últim diumenge d'agost en el carrer Major i es tracta d'un acte de gran tradició i concurrència popular ja que atrau a milers de persones de tots els racons. Es tracta d'un event únic en el món per la seua magnitud i espectacularitat ja que es cremen entorn de 35.000 coets, barrejant llum, so i foc, gràcies als "tiraors". La seua llarga tradició té ja més de cent anys, des que els primers avantpassats van encendre per primera vegada la metxa d'esta festa. Des de llavors, passant de pares a fills, de paterneros a forasters, la metxa s'ha mantingut encesa gràcies a l'esforç d'homes que, organitzats com a clavaris del Santíssim Crist de la Fe i de Sant Vicent Ferrer, amb mitjans econòmics o sense ells, han fet possible que el poble de Paterna siga conegut per esta gran festa.

Després de la Cordà, la festivitat de foc i pólvora contínua, amb les mesures de seguretat adequades, en un lloc específic habilitat parell les "Racordaes" denominat "Cohetódromo".

› Paterna

Imatges

EuroPilota 2010 - Paterna EuroPilota 2010 - Paterna EuroPilota 2010 - Paterna EuroPilota 2010 - Paterna EuroPilota 2010 - Paterna