Massamagrell

Massamagrell

La vila de Massamagrell està situada a quinze metres d'altitud sobre el nivell de la mar. El seu terme municipal, que té una forma poligonal molt irregular i prolongada, medix 498 hectàrees. Delimita al nord amb els termes municipals de Rafelbunyol i la Pobla de Farnals, pel sud-oest, amb Museros, per l'est, amb la mar Mediterrània, amb una extensió de platja de 300 metres lineals, i pel sud, amb Massalfassar i amb la propietat del terme de València denominada Vistabella.

El terreny cultivable és pràcticament tot de regadiu i produïx excel·lents collites de taronges, hortalisses i fruites.

Població

La població de Massamagrell estava censada en desembre de 2005 en 14.144 habitants i es troba dins de les característiques generals de la comarca de l'Horta Nord. Es tracta d'una població relativament jove. La densitat de població és de 2.070 habitants per quilometre quadrat.

Història

És evident que per a situar la història d'un poble cal trobar a través dels vestigis històrics el fil conductor que ens permeta una visió global d’aquesta. Amb aquest plantejament només pretenc proposar a tot aquell qui vulga acostar-se a la nostra història una sèrie de fites per a poder desenvolupar futurs projectes de treball. El plantejament podria ser un altre, però aquest pot ser considerat, sens dubte, com a vàlid, ja que parteix d'una concepció cronològica de la història.

Vull aprofitar aquest article per a situar alguns noms que han tingut molt a veure amb la nostra història local.

- Edat del Bronze: a la Lloma dels Germanells es va excavar el 1972, un poblat de l'Edat del Bronze 2.500 anys abans de Crist.

- Època Romana: Vestigis de les centuriacions, la Via Augusta i restes a la Lloma de Maimona.

- Època Àrab: Vestigis lítics i ceràmica. L'origen del nom, quatre hipòtesis:

  • Origen únicament àrab: Hassam al-magrell, Hassam el vermell.
  • Híbrid mossàrab–àrab: Maz al-magrell, l’alqueria vermella.
  • Origen àrab-mossàrab: Hassam el macrum, Hassam el prim.
  • Mossàrab: Maz-macrum: L’alqueria del Magre.

- Època Medieval: Primers documents escrits, apareixen quatre vegades en el Llibre dels Repartiments 1237, i el que és més interessant, en la primera pàgina, en el seient 4t. Carta de poblament 1271, donació del poble per part dels senyors, Ordre de Calatrava, a trenta pobladors d'origen lleidatà. Fundació de l'Església de Massamagrell el 1279.

- Època Moderna: Després de la dissolució de l'Ordre de Calatrava Massamagrell es manté sota el règim senyorial pertanyent als Boíl, i d'aquests al Marquesat de Dos Aigües. Fundació a la fi del segle XVI per part de San Juan de Ribera del Convent de Santa Maria Magdalena.

- Època Contemporània: El poble es veu involucrat de diverses maneres en tots els esdeveniments polítics, econòmics i socials, des de la Guerra de la Independència on les tropes franceses van afusellar cinc veïns de Massamagrell, guerres Carlistes, I i II.

Festes

Les festes majors se celebren la setmana que comprén el darrer dilluns del mes de setembre, i són dies de festa local el mateix dilluns i el dijous següent d'eixa setmana. Se celebren en honor a la Mare de Déu del Rosari i a Sant Joan Apòstol, patrons de Massamagrell. Com a manifestació més popular i típica, s'embolen bous, i es pren foc als embolats que hi ha col·locats en els pitons. Cada any són més populars les disfresses, la nit de les paelles i el concert estrella. Existix una gran tradició taurina i es realitzen festejos d'este tipus pràcticament tots els dissabtes des del mes de juny, moment que comencen les festes del barri de la Raval, fins l'octubre, moment que finalitzen amb les festes de Sant Francesc (barri de les Casetes). Cal assenyalar la celebració de les Falles, que es realitzen del 15 al 18 de març amb 6 falles grans i 6 de xicotetes. La Cavalcada de Reis: 5 de gener Sant Antoni (calderes): 17 de gener Falles: 16, 17, 18 i 19 de març Festes de la Raval (Sant Joan): 19 i 20 de juny Festes de l'Av. de Nàquera: primera setmana d’agost Festes locals (barri de la Magdalena): segona i tercera setmana d'agost Festes majors: darrera setmana de setembre - primera setmana d'octubre Festes de Sant Francesc: 8 i 9 d'octubre.

Mercat popular i tradicional

El mercat de cada dimarts al matí, al centre històric de Massamagrell és un dels mercats tradicionals més popular i més antic de les rodalies.

Més de 100 anys d'història i una gran varietat de parades de menjar, roba, utensilis, merceria, animals, plantes, música i d'altres, fan d'este mercat un dels més visitats pels veïns de Massamagrell i d'uns altres pobles propers que aprofiten per a fer les seues compres a les parades i als comerços de la zona.

A la Plaça de la Nòria, un altre mercat que té lloc cada dissabte al matí, ha passat a convertir-se des de 1999 en part important de la vida comercial del poble de Massamagrell.

A més, des de setembre de 2009 un altre mercat, amb una nova ubicació a les rodalies de la Plaça de la Immaculada té lloc cada dijous. Vine i aprofita per a fer les teues compres als mercats de Massamagrell!

› Massamagrell

Imatges

EuroPilota 2010 - Massamagrell EuroPilota 2010 - Massamagrell EuroPilota 2010 - Massamagrell EuroPilota 2010 - Massamagrell EuroPilota 2010 - Massamagrell