Calp

Calp

El Penyal d’Ifac, platges netes i tranquil·les, alts penya-segats, valls i muntanyes que apunten al mar, un clima privilegiat… Calp el sorprendrà pels seus contrastos.
La ciutat, oberta al turisme amb els seus moderns edificis i àmplies avingudes, es fon amb el poble mariner, orgullós del seu passat i les seues tradicions, per a acollir als visitants que any rere any s'acosten a ella.

Paisatge

El terme municipal s'estén al voltant d'una badia en la que, en l'extrem nord, s’alça el Penyal d’Ifac. El Penyal, declarat Parc Natural, acull en els seus vessants una gran varietat de plantes endèmiques i en les seues parets nien nombroses espècies d'aus. Aquesta roca, de 332 m d'altura, s'endinsa en el mar fins la punta del Carellot i es pot ascendir fins al seu cim mitjançant una senda per a gaudir de magnífiques vistes. El Parc té una regulació de visites, però sempre és possible accedir a l'Aula de Natura, amb exposicions, audiovisuals i informació sobre el Parc Natural. Als peus del Penyal, les antigues salines romanes són una important zona humida que alberga gran nombre d'aus migratòries. La badia es tanca pel sud amb el Morro de Toix mentre que en l'interior del terme les altures de La Cometa, Oltà, Mascarat i el Collao s’alternen amb camps de cultiu configurant un bell paisatge. El litoral combina els penya-segats d’Ifac, Toix i La Manzanera, amb les cales del Racó, Collao, Gasparet, Les Urques, del Penyal, Morelló, Mallorquí, Cabalga, Manzanera i Les Bassetes i amb les platges de fina sorra de La Fossa o Llevant, Arenal-Bol, Cantal Roig i Puerto Blanco.

Història

Està vostè en una ciutat plena d'història i cultura. L'estratègica situació de Calp ha fet del seu territori, al llarg de la història, zona de passada i assentament de nombroses civilitzacions. En les faldes del Penyal d’Ifac se situen troballes pertanyents a l'època ibèrica. Els romans van fundar en la plana una pròspera colònia dedicada al comerç de la saladura de peix. L’etapa medieval es va caracteritzar per una població dispersa en caserius. Cristians i musulmans van conviure pacíficament, sofrint el continu atac dels pirates des del segle XIV al XVII. Eliminada l’amenaça pirata, Calp va encetar, en el segle XVIII, un lent ressorgiment que es va consolidar en el XIX i va assentar les bases de la seua prosperitat, convertint-la en un focus d'atracció turística nacional i internacional.

Monuments

En el nucli antic, al costat del barri morisc del raval, s'aixeca el conjunt format pel Torreó de la Peça, les muralles i l'església antiga, únic exemplar d'estil gòtic-mudèjar a la Comunitat Valenciana. Vorejant el litoral s'estén el Passeig Marítim, on recentment s'han trobat restes d'una vila romana que formava part de la piscifactoria dels Banys de la Reina. En un pujol, dominant la badia, se situa l'ermita de Sant Salvador del segle XVIII i a les afores de la població l'ermita de La Cometa i l'edifici fortificat de la Casa Nova, pertanyents a la mateixa època. Contigu al barranc del Mascarat, s'emplacen les ruïnes del castell musulmà de Calp. Disseminats per tot el terme descobrim els riu-raus o cases típiques, com la Casa Cocó, convertida en Museu Etnològic.

Què fer

Recórrer el nucli antic, amb els seus típics carrers mariners i les seues pintures al fresc, visitant els museus Fester, Arqueològic, del Col·leccionisme, del Còmic i “Casa de la Senyoreta”, passejar per les places de la vila, i finalment ascendir al pujol de l'ermita de Sant Salvador. Pujar al Penyal d’Ifac per contemplar l'esplèndida vista panoràmica i recórrer el Passeig Ecològic Príncep d'Astúries que voreja el mar.
Per les vesprades, al port, pot presenciar l'arribada de les embarcacions pesqueres i des del mirador de la llotja la posterior subhasta de peix.

Gastronomia

Calp compta amb una àmplia oferta de restaurants, des dels especialitzats en cuina internacional, fins als que oferixen la gastronomia típica de la població, basada principalment en el peix i l'arròs. La Llauna de Calp i l’Arròs de Senyoret són els plats típics, seguits de molts altres com putxero de polp, paella, arròs amb fesols i naps, amb bledes i al forn, sense oblidar les delicioses coques i la rebosteria artesanal. Tot això acompanyat amb el vi Reserva Penyal d’Ifac, un brou robí intens amb centelleigs morats i granats que és tot un homenatge a aquesta terra.

Esports

Si li agrada l'esport i l'aventura, pot triar entre el mar o la muntanya. En el port pesquer es troben les instal·lacions del Real Club Nàutic de Calp, també destaquen els ports esportius de Puerto Blanco i Les Bassetes. Podrà practicar submarinisme, vela, surf, natació i navegació en general, i a més podrà assistir als cursos que s'imparteixen en les diferents escoles.
El relleu del terme també li permetrà practicar esports més arriscats com l'escalada en Ifac, Oltà i Toix, i l'espeleologia en Oltà.

Festes

• Febrer: Festival del Carnaval.
• 19 de març: Falles.
• 1 de maig: Creu de Maig.
• 24 de juny: Fogueres de Sant Joan.
• 16 de juliol: la Verge del Carme, festa marinera.
• 5 d'agost: festes patronals en honor a la Verge de les Neus.
• Octubre: festa hispano-alemanya de la cervesa.
• 22 d'octubre: festes patronals i de Moros i Cristians en honor al Santíssim Crist de la Suor.

Comunicacions

L'aeroport de L’Altet (Alacant) i el de Manises (València) a 76 i 135 Km. de Calp, respectivament, permeten connectar amb les principals capitals a través de vols nacionals i internacionals. Per carretera, les comunicacions principals són la AP-7 (sortides 63 i 64) i la N-332 (València- Alacant) que connecta amb la xarxa internacional. El ferrocarril de via estreta (Trenet de La Marina) que recorre la costa des d'Alacant a Dénia es deté en l'estació de Calp, permetent la comunicació amb la resta de la província. El servei regular d'autobusos, amb un fluid horari, enllaça Calp amb les ciutats de València, Alacant, Madrid i Barcelona.

› Calp

Imatges

EuroPilota 2010 - Calp EuroPilota 2010 - Calp EuroPilota 2010 - Calp EuroPilota 2010 - Calp EuroPilota 2010 - Calp